Panic Room

Een intiem, poëtisch en fysiek duet over sterven en afscheid nemen

Midden in een Niemandsland staat een huis waar twee geliefden elkaar treffen. De één is ziek en op de vlucht voor het onontkoombare einde. De ander is een oorlogscorrespondent die terugkeert van een levensveranderende reis naar een conflictgebied. In een race tegen de klok dringt het verleden zich aan hen op en dwingt hen elkaar tot op het bot te fileren. Wanneer de wereld door de wanden heen breekt en de kamer te klein blijkt voor hun conflict, reizen ze af naar de plek waar een onbevattelijk verlies diep onder het hete zand begraven ligt. Eén ding is zeker: in het diepste donker schuilt een nog grotere duisternis.

Panic Room is een intieme en lijfelijke voorstelling over sterven en afscheid nemen. Waar eindigt het recht op het langste leven en begint de verantwoordelijkheid voor de dood van de ander? Na hun succesvolle samenwerking aan het familiedrama Sea of Silence slaan Floor Houwink ten Cate, Esther Duysker en Abke Haring voor Panic Room de handen ineen met Jacob Derwig.

Regisseur en schrijver Floor Houwink ten Cate (1987) maakt urgente voorstellingen op het snijvlak van theater, opera en film, gebaseerd op persoonlijke gewetensvragen. In haar beeldende en fysieke portretten viert ze het ongemak en de pijn van het leven door grote morele dilemma’s terug te brengen tot de menselijke maat en door onderbelichte problemen op te blazen tot operateske proporties.

Jacob Derwig zit rechtop terwijl Abke Haring op de grond ligt
Abke houdt Jakob vast terwijl hij in haar armen ligt
Abke staat in een rookwolk en kijkt recht vooruit
Jacob zijn gezicht is ingezoomd te zien op een videoscherm, Abke zit ervoor
Jacob houdt zijn arm vast, Abke staat en profil onscherp op de voorgrond
Abke praat met veel handgebaren terwijl Jacob op de achtergrond met gekruiste armen luistert
Een ingezoomd beeld van het gezicht van Abke op een videoscherm, ze ligt ervoor op de grond
Abke en Jacob zijn verwikkeld in een worsteling , ze liggen beide op de grond

Nog geen genoeg van Panic Room? Duik in de boeken die als insipratie dienden voor de voorstelling! Regisseur en schrijver Floor Houwink ten Cate tipt:

Suleika Jaouad - Between Two Kingdoms Prachtig boek van een jonge vrouw die oorlogsverslaggever wil worden, maar dan gediagnosticeerd wordt met kanker. In dit boek doet zij verslag van haar eigen ziekbed, strijd, wanhoop, (kleine) overwinningen en dat wat verloren gaat. Haarscherp onderzoekt ze hoe te leven, en jezelf en de ander lief te hebben, als de dood je op de hielen zit.

Audre Lorde - The Cancer Journals Dit is een briljant poëtisch en activistisch relaas van een vrouw die haar borstkanker en pijn linkt aan de verdorven staat van de wereld. In een taal die zo krachtig tot de verbeelding spreekt, lees dit boek als een veels te weinig gehoorde hero's journey van een vrouw die ongeëvenaard de ongelijkheid in de wereld op de pijnbank legt. Dit boek vergeet je nooit meer.

Sue Lloyd-Roberts - War on Women Dit is het meeslepende verhaal van een journalist die dertig jaar lang de wereld over reisde om verslag te doen van alle misdaden tegen vrouwen. Hoewel het moeilijk is niet lamgeslagen huilend op de grond te gaan liggen van dit boek, vond ik hoop in haar verhalen over de vrouwen die blijven terugvechten. Moge dit boek ook uw vuur om te blijven strijden aanwakkeren!

De linkjes in deze tekst verwijzen naar Utrechtse boekenhandels. Bestel ze daar, of bij je eigen lokale boekenwinkel!

Panic Room is een verhaal als een verse wond, met een geheel oncynische kijk op de onbevattelijke verhouding tussen mens en oorlog, liefde en dood, het individu en de wereld.

Trouw

Meer zoals Panic Room

Credits

Regie: Floor Houwink ten Cate Tekst: Esther Duysker & Floor Houwink ten Cate Spel: Abke Haring & Jacob Derwig

Dramaturgie: Liet Lenshoek Tekstbijdrage: Abke Haring, Jacob Derwig & Casper Vandeputte Compositie: Jimi Zoet Kostuumontwerp: Rebekka Wörmann Decorontwerp: Marloes en Wikke Lichtontwerp: Varja Klosse Geluidsontwerp: Sander van der Werff Videoadvies: Hendrik Walther Lichttechnicus: Mart Hielema Kleder: Sanne Kamp & Nathalie Alink

Regieassistent: Anna op de Weegh (stage) Assistent decorontwerp: Merel de Vroome & Fay van Erp (stage)

Met dank aan: Berthe Spoelstra & Ronald Schinkelshoek

Campagnebeeld: Benning&Gladkova